法拉城-陈法拉网站

标题: 2010-1-31陳法拉發哥睇好等收成 [打印本页]

作者: falafan    时间: 2010-1-31 06:14:17     标题: 2010-1-31陳法拉發哥睇好等收成

陳法拉發哥睇好等收成
太陽報2010-01-31

今年陳法拉在電視圈大有機會上位,連神級的周潤發也讚她爆紅指日可待!去年法拉密密拍劇,今年有5劇搶閘推出等收成,成為劇集女王,她說:「舊年我放太多時間拍劇,少咗出面工作,以為觀眾會唔記得我,但好多Fans問我幾時有劇出,去年默默耕耘,今年係時候等收成。」談到獎項,她覺得可遇不可求:「我覺得自己仲有好多進步空間,只係想做得更好,呢樣嘢我最着緊,獎呢啲嘢我唔會理!」獲發哥點名睇好,比任何獎項更彌足珍貴,法拉坦言開心了三日:「我真係飄到上天!我同佢唔相識,又唔係朋友,估唔到佢會留意到我,仲提起我,真係要多謝發哥一千萬次!」

《誘情轉駁》

姓  名:陳法拉(Fala)
        出生日期:1982年2月24日
        必 殺 技:樣靚、身材正、多劇在手、有觀眾緣
        今年作品:劇集《秋香怒點唐伯虎》、《誘情轉駁》、《巾幗梟雄之義海豪情》、《蒲松齡》及《公主嫁到》
        上位指數:*****

陳法拉緊張演技多於獎項,不想令睇好她的人失望!

作者: falafan    时间: 2010-1-31 06:16:30

高海寧磨利刀爭戲

影視進入「3D高清」時代,然而任憑科技如何進步,「聲色藝,靠關係」這條上位方程式從不變樣,的確是有點原始得令人打呵欠,但周潤發、梁朝偉及張曼玉不都是由基本步踏上巨星之路嗎?傅穎、高海寧、徐子珊、陳法拉、張繼聰及羅仲謙等這股影視新勢力,正複製着這條方程式!

高海寧是較遲發力的一位新人,去年9月卸任港姐後,才簽約成為無綫合約藝人,想不到澎湃的「天然胸」,令她接騷接到手軟,被封為新一代「咪神」,更獲導演王晶點名睇好會上位,指她令人有無限性幻想,她笑說:「新一年希望大家唔好只睇我身材,要睇埋我嘅內涵,遲啲會搵老師教我演戲,希望畀啲成績大家睇!」

2010年,高海寧繼續影視雙線發展:「拍咗《72家租客》同《美麗密令》。(晶哥話搵你拍《潮性辦公室》?)公司安排,希望今年接多幾部電影!健康性感都唔介意。」最近她忙於趕拍新劇《讀心神探》,首次扮演情婦,她直言有點擔心:「現實中未遇過,到時我會嗲啲、投入啲。」對於不少無綫藝人演而優則唱,她自言未夠班:「試過表演兩次,緊張到震,同唱K差好遠,總係覺得把聲唔自然,依家跟老師學唱歌,睇吓遲啲有冇機會出碟。」

姓  名:高海寧(Samantha)
        出生日期:1987年01月13日
        必 殺 技:天然胸、唔錫身騷身材
        今年作品:電影《72家租客》、劇集《讀心神探》
        上位指數:****
作者: falafan    时间: 2010-1-31 06:16:55

陳智燊羅仲謙鬥拍劇博上位

陳智燊(Jason)是無綫男藝員中少有的「高材生」,在英國長大的他既是古典及現代中國文學學士,亦是全英國排第三的倫敦大學經濟學碩士,能操流利廣東話、普通語、英語、法文及拉丁文,外形俊朗有學識,難怪冧死不少OL!

Jason一向甚少是非及緋聞,他直言一向對女對手有所避忌,這是他最需要改善的地方,他解釋:「有啲人會覺得我好怕醜,其實我係慢熱,但拍戲好多時要同女仔接觸,記得有次同陳美詩拍節目巡禮,因為之前冇溝通,但又要扮情侶,搞到埋位時唔知攬腰好定搭膊好,睇番自己演出……真係差好多!希望新一年喺演技上會有進步!」不過,Jason對司儀工作蠻有信心,最近拍攝明珠台節目《港生活港享受》時卻滔滔不絕,他說:「相對嚟講,明珠台可能會少人睇啲,但對我嚟講就係一個好好嘅鍛煉機會,做明珠台嘅主持工作令我覺得好舒服,反而做大型直播節目就會好緊張,真係要多謝公司畀咗好多機會我,咩類型工作都有得試,希望可以繼續喺主持同拍劇雙線發展!」

姓  名:陳智燊(Jason)
        出生日期:1977年12月12日
        必 殺 技:精通多國語言、怕醜仔
        今年作品:劇集《讀心神探》、明珠台節目《港生活港享受》
        上位指數:**

電視台常鬧小生荒,為填補空缺,間中會招攬外援加入,有份演出電影《阿嫂》、《跟蹤》及《一半海水,一半火焰》的羅仲謙便是生力軍之一!謙仔由前年開始跳入公仔箱,第一擊便是由排骨仔力谷40吋胸肌,他說:「我每日舉2個鐘鐵,又曬2粒鐘太陽,希望畀人感覺陽光啲!」他首部參與的電視劇《尖子攻略》,即遇上好戲之人歐陽震華(Bobby),其後又與視帝郭晉安合作《古靈精探》,令他獲益良多,他說:「同Bobby、安仔特別有緣,安仔會教我做演員嘅心態,千祈唔好同人比較,因為呢個圈可以容納好多人,唔使羨慕人哋有幾好,先做好自己本分,佢亦好肯教我做戲。」

不少前輩說拍劇是一種「磨練」,時間長、人工低,相對拍電影辛苦得多。對此,謙仔自言捱得,還對電視圈充滿憧憬:「拍第一部最辛苦,因為由唔適應變適應,依家都慣咗。」他表示最近更參與重頭劇《團圓》,他興奮地說:「之前拍完《搜下留情》同舞台劇,依家又忙《團圓》,呢大半年冇抖過,不過愈忙愈開心,工作暫時排到年中。(有冇信心攞『飛躍進步男藝人』?)希望啦!試過一年角逐最佳男配角,希望喺電視劇攞到啲成績!」

姓  名:羅仲謙(Him)
        出生日期:1984年8月28日
        必 殺 技:40吋胸肌、陽光大男孩
        今年作品:劇集《團圓》、《搜下留情》及一部由焦媛實驗劇團監製的舞台劇
作者: falafan    时间: 2010-1-31 06:17:11

苟芸慧 「氣質咪神」獲力捧

09年華姐冠軍苟芸慧被封為「氣質咪神」,擁有33C索爆身材,難怪在Ball場以Deep V現身後即爆紅,她笑說:「有少少介意人哋將焦點放喺身材,希望Fans畀啲時間我,做好自己角色!」她在多倫多長大,廣東話麻麻,令她失掉演「Laughing嫂」的機會。不過無綫求才若渴,她閉關「特訓」半年即獲力捧:「拍完《情人眼裡高一D》,要將螢幕初吻獻畀王祖藍,但拍劇好好玩。之前請咗個老師教我廣東話,又成日喺屋企睇戲,睇多啲人哋嘅演出!我覺得好幸運,咁短時間就畀公司睇中,希望遲啲演古裝劇!」

姓  名:苟芸慧(Christine)
        出生日期:1983年7月11日
        必 殺 技:皮膚白裏透紅、身材均勻、樣靚有學識
        今年作品:劇集《情人眼裡高一D》
        上位指數:*****
作者: falafan    时间: 2010-1-31 06:17:29

陳茵媺 「升呢」新劇孭重飛

去年陳茵媺(Aimee)大熱奪得無綫台慶「飛躍進步女藝人」獎,從一張白紙「升呢」踏上花旦之路,今年她當然不願「撻Q」做回「二打六」!Aimee將於新劇《讀心神探》孭重飛,她知道不可以輸:「我知道有好多人對我有期望,絕對唔可以畀自己退步,自己中文唔好,要下更多苦功學好,惟有靠努力!」談到會否希望今年再下一城,在台慶再攞獎?Aimee說:「獎唔係我演戲嘅目標,只要有觀眾認同我,有冇獎都唔緊要!」

姓  名:陳茵媺(Aimee)
        出生日期:1981年4月1日
        必 殺 技:港姐冠軍、警鐘胸、有獎在手
        今年作品:劇集《讀心神探》
作者: falafan    时间: 2010-1-31 06:17:50

徐子珊攞完獎愈戰愈勇

徐子珊走上一條不歸路,因為她沒有像近年某些港姐冠軍一樣,在娛樂圈起步未夠一半便打退堂鼓,她是一個貪心的人,嫌電視圈不夠爽,還走入影棚拍戲,現在更拿起金咪唱歌,雖然未見最終收成,但她走的路一定比近年的港姐多。

電視已有既定觀眾,唱歌只是起步階段,仍然青嫩,但子珊在影圈的潛力卻是深不見底,憑《跟蹤》奪金像獎「最佳新人」的她,也驚嘆電影的威力:「冇諗過拍電影可以令自己演技有咁大改進,由一張白紙開始漸見顏色,我覺得當時導演好勇敢,夠膽用我!」

接下來,子珊在新片《錦衣衛》中,再有機會挑戰另一個層次,談到得獎,她謙虛地說:「獎真係唔會諗太多!諗得多人會癲,其實有人鍾意睇我演出就得喇!當然獎係甜品,有得食就最好啦!」

姓  名:徐子珊(Kate)
        出生日期:1979年6月19日
        必 殺 技:騷在骨子裏、有電影人撐腰、電視台出身、曾奪金像獎「最佳新人」
        今年作品:電影《錦衣衛》及《72家租客》
        上位指數:****
作者: 294575546    时间: 2010-1-31 09:16:37

怎么对胸的形容会有这么多...
作者: Kenwick    时间: 2010-1-31 11:55:13

希望法拉安安稳稳,就能平步青云~!

作者: wangzilin    时间: 2010-1-31 13:01:06

就是就是,稳扎稳打

快点播法拉的剧吧
作者: vickylove    时间: 2010-1-31 13:21:40

不知道什么时候才能放。。。。好心急啊。。。。
作者: wangzilin    时间: 2010-1-31 13:50:49

不知道为什么 马浚伟的戏很容易就海发了

而且他的戏很多  而法拉就有2部存货是和他的,都不知道被安排到什么时候了
作者: ahuiwhwei    时间: 2010-1-31 14:06:18

好开心发哥夸法拉哦~·
期待法拉的的新戏~法拉加油~~
作者: vickylove    时间: 2010-1-31 14:14:02

不知道为什么 马浚伟的戏很容易就海发了

而且他的戏很多  而法拉就有2部存货是和他的,都不知道被安排到 ...
霖峰 发表于 2010-1-31 13:50

千万别又海发啊。。。。
之前还说秋香那部也要海发。。。。
作者: 支持FALA    时间: 2010-1-31 14:42:56

好想看法拉的新剧啊 、、秋香都这么长时间怎么还不播啊?
还是法拉的第一部古装剧 。。
作者: wangzilin    时间: 2010-1-31 15:10:14

之前不就是再传吗,秋香 要海发

我的高清啊!
作者: falafan    时间: 2010-1-31 19:42:16

秋香海发是垃圾地方传的,没有任何实质性的证据.昨天就问了法拉,也没有说会海发.而且目前也没有确定的消息说会连着海发两部剧.

欢迎光临 法拉城-陈法拉网站 (http://falachen.org/bbs/) Powered by Discuz! X2